keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Paras!

Erik Bertrand Larssenin kirja Paras on taatusti kirja, johon en olisi tullut omin päin koskaan tarttuneeksi. Mentaalivalmentaja Larssen "auttaa työkseen huippu-urheilijoita, liike-elämän johtoa ja aivan tavallisia ihmisiä tavoitteidensa saavuttamisessa niin arjessa kuin huippusuorituksissakin" - Aivan tavallisilla ihmisillä tosin tuskin on varaa hänen palveluksiinsa, ja kirjassakin korostuvat erityisesti erilaiset poikkeushenkilöt.En ole lainkaan vakuuttunut, että minun - tai kenenkään muunkaan - pitäisi yrittää erityisesti olla "paras". Tai että edes haluaisinkaan olla. Hauskaa oli huomata, että kirjan lukeminen oli juuri tästä lähtökohtaisen nihkeästä ennakkoasenteesta huolimatta - tai ehkä juuri sen ansiosta - antoisaa.

Kuten aiemmin taisin jo pikaisesti tuoda esiinkin, olen näin 49-vuotiaana kuvitellut tietäväni todella hyvin, mitkä ovat perimmäisiä arvojani, tai mihin ylipäätänsä elämässäni pyrin, mitkä ovat tavoitteeni. Mikä minulle loppujen lopuksi on tärkeintä? Nyt kirjan luettuani tajuan, että eihän minulla ole asiasta lainkaan selvää käsitystä. Tiedän mainiosti, mitkä ovat salonkikelpoisia arvoja kaltaiselleni keski-ikäiselle, keskiluokkaiselle humanisti-tädille, mutta siitä, ovatko ne todella ihan oikeasti omia arvojani, en olekaan enää yhtä varma. Tavoitteiden laita on samoin. Tavoitteiden sijaan minulla on joukko epämääräisiä haaveita.

Kirja tuli yllättäen enemmän iholle, kuin oikeastaan olisin halunnut. Kutsumustyön tekijänä ja helposti innostuvana ihmisenä minulla on aina ollut hankaluuksia työn ja vapaa-ajan/yksityiselämän suhteen säätämisessä. On tullut tehtyä usein enemmän kuin ehkä olisi hyväksi. Ja heti alkumetreillä tämäkin tiimivalmentajakoulutus alkaa ehkä lähteä lapasesta. En ole ollenkaan varma, halusinko varsinaisesti heti ensimmäisen kirjan kohdalla päätyä pohtimaan oman elämäni arvoja.

Toisaalta: hyvin rakas ja tärkeä isäni kuoli vuosi sitten. Siitä alkoi selvästi iso myllerrys elämässäni. Se herätti huomaamaan, että minulla on nyt aikaa tämä hetki. Tämä vuosi. Nämä vuodet. Minä päätän, miten haluan jäljellä olevan ajan käyttää. Ehkä onkin korkea aika toden teolla käydä henkilökohtaisiinkin arvo- ja tavoitepohdintoihin.  Sitä en kuitenkaan aio tehdä tässä julkisesti.

Kirja on opettajalle hyödyllinen, sillä opettaja saa siitä hyviä vinkkejä siitä, miten esimerkiksi hyviä tavoitteita voi asettaa. Jos tavoitteena on kehittää koulua, jossa olennaista olisi se, että oppilaat oikeasti asettaisivat itselleen henkilökohtaisesti ja aidosti tärkeitä tavoitteita, se on syytä hoitaa sitten kunnolla.

Tavoitteiden asettamisen jälkeen alkaa päätöksenteko. Siitä Larssen kirjoittaa:
Ei ole kovin helppo selittää, mitä päätöksenteko tarkoittaa, mutta joitakin tunnusmerkkejä voi kuvailla. Päätöksenteko on aina prosessi, ja tämä prosessi on usein luonteeltaan kiihtyvä. Alussa ihminen hapuilee, mutta mitä lujemmin hän alkaa uskoa valintaansa, sitä vahvemmin päätös alkaa muotoutua. Se alkaa aavistuksena, mutta selkiintyessään kiihdyttää prosessia, joka huipentuu päätökseen. Koska päätös tuo mukanaan elämänmuutoksen, suuren tai pienen, se tuntuu yleensä merkittävältä, pelottavalta ja vapauttavalta yhtä aikaa. (s. 95-96)

Päätöksenteon jälkeen alkaa matka. On tärkeää pitää tavoite mielessä, kehittää kärsivällisyyttä ja opetella selviämään vastoinkäymisistä.

Lukiessani tajusin, että yksi keskeinen ongelmani on, että minulla menee ja on aina mennyt vähän liian hyvin. Siksi minun on vaikea kehittää todellista muutoshalua. Siis sellaista muutosta, joka vaatii selkeästi myös uhrauksia ja kurinalaisuutta. Olen aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen.

Jotenkin seuraava haaste kuitenkin tuntuu kutkuttelevalta. Ainakin teoriassa :)

Hyvin monet ihmiset elävät koko elämänsä oivaltamatta miten upealta tuntuu olla paras versio itsestään. Moni ei uskalla heittäytyä tilanteisiin, joissa täytyy antaa kaikkensa. Minä haluan yllyttää heitä tekemään niin.
Anna mennä! Kaikki peliin! Pinnistele!
Pidä helvetinviikko!
Nouse puoli kuudelta aamulla, mene nukkumaan kymmeneltä illalla, suunnittele viikko, syö terveellisesti, työskentele keskittyneesti, ole tehokas! Ole kova!
Kuntoile paljon!
Ole parhaimmillasi viikon ajan ja kokeile miltä se tuntuu! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti